"Den Haag – Internationale Muziekstad in de 18e Eeuw", app realisatie voor New Dutch Academy:

MDL Solutions realiseert voor het Haagse barokorkest, New Dutch Academy (NDA), een app met als titel "Den Haag – Internationale Muziekstad in de 18e Eeuw".

Den Haag was in de 18e eeuw een belangrijk muziekcentrum van Europees formaat. 
Beroemde musici deden de stad aan, op hun Europese tournees. Vaak werden zij uitgenodigd door het stadhouderlijk hof, dat op cultureel gebied een sterke, stimulerende rol had. De jonge Mozart was maar één van de vele beroemdheden die hier musiceerden en componeerden. Er was dan ook een bloeiende muziekuitgeverij in de stad.

Dat is té weinig bekend. Maar na bijna een decennium onderzoek en muzikale exploratie naar deze Haagse symfonische traditie heeft dirigent Simon Murphy en Den Haag's barokorkest,de New Dutch Academy (NDA), in 2009 de allereerste CD-opname daarvan gepresenteerd. Dit herontdekte Nederlandse culturele erfgoed werd enthousiast ontvangen door de internationale muziek vakpers, ook in Nederland.

Vervolgens heeft de NDA nu een aanvullend onderzoeksproject afgerond naar de locaties in de hofstad waar e.e.a. zich heeft afgespeeld, o.a.:
  • waar hebben de hofmusici gewoond;
  • waar hebben beroemde bezoekende musici zoals JC Bach, Mozart en Beethoven gespeeld;
  • waar waren de vele operahuizen en concertlocaties.

Dit grootscheepse onderzoek – door historica Corry Klugkist en NDA dirigent Simon Murphy – heeft veel nieuws opgeleverd, waardoor je je nog levendiger kunt voorstellen hoe bruisend en
kosmopolitisch Den Haag toen geweest moet zijn.

De resultaten van het onderzoek komen nu beschikbaar voor een algemeen publiek en bieden dan een muzikale wandeltocht in twee aantrekkelijke en uitnodigende vormen:

  • als app of te wel 'digitale ontdekkingstocht';
  • voor het minder digitaal georiënteerde publiek ook als een wandeling met een historische wandelkaart van Den Haag met bijhorend boekje.

De app maakt interactief de muzikale wandeltocht beschikbaar, waarbij men met de smartphone of tablet langs de route geleid wordt en daarbij toelichting in de vorm van een beschrijving, foto's, geluids- en video fragmenten per punt van de route kan krijgen. De app wordt zodanig ontwikkeld dat het mogelijk zal zijn om deze te gebruiken zonder dat ter plekke internet verbinding nodig is. 
Door MDL Solutions worden versies voor iOS (iPhone en iPad) en voor Android (smartphones en tablets) ontwikkeld. De grafische vormgeving wordt verzorgd door Crisja Ran.

De Muzikale Wandeltocht en App worden gepresenteerd op 10 december as. om 18:00 uur in de Raad van State, Den Haag. Ingang Paleisstraat 1. RSVP info@newdutchacademy.nl
Het complete persbericht kunt u hier bekijken. Meer Informatie www.newdutchacademy.nl

Beide versies (app en wandeltocht als PDF) worden gratis aangeboden voor download via de NDA site (www.newdutchacademy.nl) vanaf 11 december 2013, daarna zijn ze ook beschikbaar via het Haags Historisch Museum (HHM) www.haagshistorischmuseum.nl.