Header hofvijver

New Dutch Academy

Muziek in de 18e eeuwse Hofstad

Overlay nda app 2

Den Haag was in de 18e eeuw een belangrijk muziekcentrum van Europees formaat.

Beroemde musici deden de stad aan, op hun Europese tournees. Vaak werden zij uitgenodigd door het stadhouderlijk hof, dat op cultureel gebied een sterke, stimulerende rol had.  De jonge Mozart was maar één van de vele beroemdheden, die hier musiceerden en componeerden. Er was dan ook een bloeiende muziekuitgeverij in de stad.

Dat is té weinig bekend. Maar na bijna een decennium onderzoek en muzikale exploratie naar deze Haagse symfonische traditie heeft dirigent Simon Murphy en Den Haag's barokorkest, de New Dutch Academy (NDA), in 2009 de allereerste Cd-opname daarvan gepresenteerd. Dit herontdekte Nederlandse culturele erfgoed werd enthousiast ontvangen door de internationale muziek vakpers. Ook in Nederland.

Vervolgens heeft de NDA nu een aanvullend onderzoeksproject afgerond naar de locaties in de hofstad waar e.e.a. zich heeft afgespeeld, o.a.
- waar hebben de hofmusici gewoond
- waar hebben beroemde bezoekende musici zoals JC Bach, Mozart en Beethoven gespeeld
- waar waren de vele operahuizen en concertlocaties.

Dit grootscheepse onderzoek – door historica Corry Klugkist en NDA dirigent Simon Murphy – heeft veel nieuws opgeleverd, waardoor je je nog levendiger kunt voorstellen hoe bruisend en kosmopolitisch Den Haag toen geweest moet zijn.

De NDA presenteert deze informatie middels een app aan een algemeen publiek door middel van een muzikale wandeltocht.

Bekijk de introductievideo die ook in de app aanwezig is.

Meer informatie over de New Dutch Academy en de apps: newdutchacademy.nl

App realisatie door MDL Solutions

De app toont een wandelroute door het oude centrum van den Haag waarbij gebruik gemaakt wordt van een kaart uit 1751. Onder deze kaart is een moderne kaart van het centrum waar naar met een slider overgegaan kan worden. Hierdoor kan ook een een mix van beide kaarten getoond worden, wat duidelijk maakt dat de oude kaart - voor die tijd - ook buitengewoon nauwkeurig is!
De wandelroute kan met een smartphone in de hand gelopen worden, waarbij via gps ook de weg aangegeven wordt. Bij een belangrijk punt kan de informatie via de app geraadpleegd worden, via een detailkaart toen en nu bekeken worden en naar muziek die bij dat punt hoort geluisterd worden. Alle gegevens worden onderhouden in een CMS waardoor ook nieuws e.d. door de leden van de New Dutch Academy zelf actueel gehouden kunnen worden.

De app is beschikbaar voor iOS (iPhone en iPad) en Android (telefoon en tablet). 

Natuurlijk zijn er ook andere toepassingen voor een dergelijke app denkbaar. Denk aan een interactieve toeristen informatie die continue up-to-date gehouden wordt en er voor zorgt dat er werkelijk relevante informatie op diverse locaties gegeven wordt. Zelf een idee voor een app? Neem contact met ons op.
 

Afbeeldingen

Klik op een afbeelding om deze te vergroten